logo

Alfred Adler: Revolucionarni psiholog, ki je preoblikoval razumevanje človeške psihe


17. 7. 2023, 16:45


Slika clanka

Splošno

Alfred Adler, rojen 7. februarja 1870, je bil vpliven avstrijski psiholog in psihiater, ki je prispeval pomembne ideje v psihologijo. Kot vodilna osebnost v začetku obdobja psihoanalize je Adler razvil lasten pristop k razumevanju človeškega vedenja in ustanovil smer individualne psihologije. Rodil se je na Dunaju in prvotno študiral medicino, nato pa se je usmeril v psihoanalizo. Začel je svojo poklicno pot sodelovanja s Sigmundom Freudom, ustanoviteljem psihoanalize. Čeprav se je sprva strinjal z Freudovimi idejami, je kasneje razvil lastne teorije in vzpostavil svojo šolo razmišljanja.

Koncepti

Ena izmed osrednjih Adlerjevih idej je koncept "inferiornosti". Verjel je, da občutki manjvrednosti, ki jih ljudje doživljajo zaradi različnih življenjskih okoliščin in občutenih pomanjkljivosti, močno vplivajo na človeško vedenje. Adler je poudarjal, da ti občutki manjvrednosti posameznike motivirajo k prizadevanju za nadmočnost in kompenzacijo za zaznane pomanjkljivosti. Ta koncept je izzval prevladujočo Freudovo predstavo o nezavednem umu kot glavnem gonilu vedenja. Individualna psihologija Adlerja je močno poudarjala družbeni kontekst in medosebne odnose. Verjel je, da človekovo vedenje in osebnost oblikujejo njegovi odnosi z drugimi in socialno okolje. Adler je poudarjal pomembnost razumevanja posameznika znotraj konteksta družine, skupnosti in družbe ter nižal poudarek le na notranje konflikte in želje. Poleg tega je ključen koncept v Adlerjevem delu pojem "življenjskega sloga". Trdil je, da vsak posameznik razvije svoj edinstven nabor stališ?, prepričanj in vedenj, ki oblikujejo njegov pristop k življenju. Ti življenjski slogi so posledica kombinacije genetskih dejavnikov, zgodnjih otroških izkušenj in družbenih vplivov. Adler je trdil, da razumevanje življenjskega sloga posameznika omogoča dragocene vpoglede v njegove motivacije, aspiracije in psihološko blaginjo.

Vpliv

Adlerjevo delo se je raztezalo tudi na področje otroške psihologije. Poudarjal je pomembnost zgodnjih otroških izkušenj in vloge vrstnega reda rojstva pri oblikovanju osebnosti posameznika. Verjel je, da vrstni red rojstva vpliva na vedenje in značajske lastnosti posameznika, pri čemer imajo prvi otroci, srednji otroci in najmlajši otroci svoje značilne psihološke profile. Poleg teoretičnih prispevkov je Adler aktivno spodbujal tudi praktično uporabo psihologije v vsakdanjem življenju. Zagovarjal je celostni pristop k duševnemu zdravju, s poudarkom na integraciji uma, telesa in socialnih dejavnikov. Adler je poudarjal pomembnost terapevtskih tehnik, ki posameznikom omogočajo razvoj občutka pripadnosti, namena in samospoštovanja. Revizijske ideje Alfreda Adlerja so izzvale prevladujoče teorije njegovega ?asa in še danes vplivajo na moderno psihologijo. Njegov poudarek na socialnih dejavnikih, individualni edinstvenosti in iskanju osebne rasti je postavil temelje za nadaljnji razvoj humanistične psihologije in kognitivno-vedenjskih pristopov.


Modrost dneva

Modri ljudje imajo notranji občutek za to, kaj je lepo, in največja modrost je zaupati temu občutku in se mu prepustiti. Odgovor na vprašanje, kaj je prav, tiči v človekovih prsih. Zaupaj si! - Aristotel


Šala dneva

Kako se začne Gorenjske kuharske knjige? Sposodiš si?


Najnovejši članki...


Image
 • Hitro in preprosto kosilo: Recept za najboljše domače testenine


 • V tem članku bomo delili recept za izjemno okusno in hranljivo testeninsko jed, ki jo lahko pripravite sami v samo nekaj korakih. To kosilo je odlična izbira za tiste, ki želijo hitro pripraviti okusen obrok brez dolgotrajnega kuhanja.

Image
 • Izguba Pomena Seksualnosti


 • V tem članku bomo raziskali temo izgube pomena seksualnosti in njeno vplivanje na tradicionalne vrednote in družinske strukture.

Image
 • Inovacije: Gonilna Sila Napredka in Razvoja v Sodobnem Svetu


 • Inovacije so nepogrešljiv del sodobnega sveta. Ta članek raziskuje pomen in vpliv inovacij na naše življenje, gospodarstvo in družbo ter predstavlja nekaj navdihujočih primerov inovacij iz različnih področij.

Image
 • Gradbeništvo v digitalni dobi: inovacije, učinkovitost in prihodnost


 • Gradbeništvo je sektor, ki se intenzivno spreminja zahvaljujoč tehnološkim inovacijam. Ta članek raziskuje vpliv digitalizacije na gradbeništvo, predstavlja najnovejše tehnologije in razkriva, kako se gradbeni sektor pripravlja na prihodnost.

Image
 • Zakaj bi vsak Moral Znati Programirati: Ključne Veščine za Digitalno Dobo


 • V tem članku bomo raziskali, zakaj bi bilo koristno, da bi vsak posameznik osvojil osnove programiranja. Poglobili se bomo v pomembnost teh veščin v sodobni digitalni dobi ter raziskali, kako lahko osnovno razumevanje programiranja koristi tako...

Image
 • Prihodnost Bivanja: Kako Bomo Živeli v Pametnih Hišah


 • V tem nadvse zanimivem članku bomo raziskali, kako se bo naše vsakodnevno bivanje spremenilo s prihodom pametnih hiš. Poglobili se bomo v tehnološke inovacije ter preobrazbe, ki jih prinašajo pametni domovi, ter raziskali, kako se bo naše ž...